Tehnologie

Tehnologie

Activitate principala: fabricarea berii Activitate secundara: fabricarea maltului

Materii prime pentru fabricarea berii

  • malt din fabricatie proprie, de calitate superioara
  • orz de la producatori autohtoni din jud. Suceava si judetele invecinate
  • hamei natural de la producatori autohtoni din zona Transilvaniei
  • apa potabila din izvoarele de apa ale Berchisestiului
  • drojdia de bere(Saccharomyces cerevisiae) speciala pentru fabricarea berii blonde prin metoda clasica

Fluxul tehnologic cuprinde următoarele sectii de productie

  • SECTIA MALT in care are loc fabricarea maltului blond din orz, depozitarea si maturarea acestuia
  • SECTIA FIERBERE in care se fabrica mustul de bere;
  • SECTIA FERMENTARE in care are loc fermentarea mustului de bere, obtinerea berii maturate si filtrate;
  • SECTIILE IMBUTELIERE bere la sticla si la keg in care are loc procesul de imbuteliere al berii filtrate;

Sectia malt

Fabricarea maltului

Fabricarea maltului blond pentru bere include operatiunile de primire-receptie orz, curatire-sortare orz, inmuiere orz, germinare orz inmuiat, uscare malt verde si depozitare malt fabricat pentru maturare in celulele de depozitare.

Sectia fierbere Fabricarea mustului de bere

Sortimentele de bere fabricate de catre S.C. BERMAS S.A. Suceava, sunt:

  • Bere 10,2°Plato Suceava Clasic, care se imbuteliaza la sticle Mold ½ si sticle NRW ½
  • Bere 10,5°Plato Calimani, care se imbuteliaza la sticle NRW ½ si la keg de 50 litri.
  • Bere 11,5°Plato Bermas, care se imbuteliaza la sticle NRW ½
  • Bere 11,0°Plato Solca, care se va imbutelia la sticle NRW ½; acesta este un sortiment nou fabricat de societatea noastra

Fabricarea mustului de bere incepe cu operatiunile de curatire si cantarire a maltului si orzului. Apoi in prima faza are loc macinarea umeda a maltului intr-o moara de macinare tip VARIOMILL, iar macinarea orzului are loc intr-o moara de macinare uscata. Amestecul, faina de malt si orz impreuna cu o cantitate de apa buna si gustoasa adaugata conform retetei de fabricatie se numeste plamada si ajunge in cazanul de plamadire-brasaj unde are loc obtinerea glucidelor fermentescibile din mustul de bere. Aceasta plamada este filtrata ulterior intr-un cazan de filtrare (se separa mustul de borhot), de unde se obtine mustul de malt si orz care apoi este fiert intr-un cazan de fiert. In acest cazan de fiert se adauga hameiul natural conform retetei de fabricatie si care confera berii gustul specific amarui si aromat. Mustul de bere fiert este limpezit si racit in racitor tip Alfa Laval, la o temperatura de 5-6 ̊C , apoi este transferat in fermentatia primara unde va fi insamantat cu drojdie de bere.

Sectia fermentare
Fermentarea mustului de bere
Obtinerea berii maturate si filtrate

Dupa insamantarea mustului de bere cu drojdia de bere urmeaza perioada de fermentare a glucidelor din mustul de bere sub actiunea drojdiei, in urma caruia se obtine alcoolul si bioxidul de carbon din bere si are loc desavarsirea gustului,aspectului si calitatilor finale ale berii maturate si apte pentru consum.

Linuri de fermentatie primara

Tancuri de fermentatie secundara

Apoi are loc filtrarea berii in care berea maturata ce contine particule de drojdie in suspensie este filtrata intr-o instalatie de filtrare, berea limpede obtinuta depozitandu-se in asa zisele tancuri de linistire a berii. Din aceste tancuri berea este distribuita spre liniile de imbuteliere a berii la sticla sau la keg.

Sectia de imbuteliere bere la sticla

Linia de imbuteliere a berii la sticla este o linie noua fabricatie Krones–Germania, performanta si creata dupa ultimele noutati in domeniu. Sticlele returnabile primite din retea sunt introduse intr-o masina de spalat sticle unde are loc curatarea si dezinfectarea acestora, eliminarea etichetelor vechi, a sticlelor necorespunzatoare. Urmeaza o inspectie electronica a calitatii si eficientei spalarii acestora, in urma careia sunt scoase din circuit sticlele necorespunzatoare pentru imbuteliere bere. Urmeaza operatiunea de imbuteliere sub presiune de bioxid de carbon a berii intr-o masina de imbuteliat automata, se face apoi capsarea si spalarea in exterior a sticlelor cu un jet de apa.
Are loc o noua inspectie electronica a sticlelor unde se verifica capsarea sticlelor si nivelul de umplere al acestora. Berea data la masina de imbuteliat este pasteurizata intr-un pasteurizator tip schimbator de caldura, operatiune in care berea este mentinuta la o temperatura de 72̊ C timp de 30 secunde pentru a se distruge orice tip de microorganism, imbunatatindu-se astfel stabilitatea microbiologica a acesteia. Sticlele imbuteliate si verificate intra la etichetare ,unde are loc aplicarea etichetelor, imprimarea perioadei de garantie si a lotului pentru produsul imbuteliat. Urmeaza asezarea automata a sticlelor in navete, transportul lor cu ajutorul benzilor transportoare in depozitul de produs finit unde are loc depozitarea acestora si livrarea ulterioara catre beneficiari.

Sectia de imbuteliere bere la keg

Are in componenta 3 linii de imbuteliere keguri, de fabricatie germana.
Kegurile goale returnate din retea si receptionate in sectie sunt introduse pe liniile de imbuteliere,unde are loc spalarea exterioara si interioara a acestora.
Spalarea interioara se face in 2 faze distincte de spalare ,faza bazica si faza acida,urmate de clatiri intermediare si finale cu apa,sterilizare cu abur a kegurilor in interior,umplere cu CO2 si apoi umplere cu bere,care a fost anterior supusa unui proces de pasteurizare (tratament termic al berii la 72 ºC timp de 30 s) pentru marirea stabilitatii microbiologice a berii prin distrugerea microorganismelor.
Dupa umplerea cu bere , kegurile sunt etichetate (li se aplica eticheta) cu datele corespunzatoare produsului,termen de valabilitate, lot si sunt depozitate pe paleti in vederea livrarii catre beneficiari.